2018/03/18

minimalistisuus // 5 vinkkiä alkuun - osa 2


Minimalistisuuteen keskittyvässä sarjassa puhuinkin ensimmäisessä osassa jo siitä, mikä aiheessa minua kiehtoo ja miksi siitä täällä haluan puhua. Nyt ajattelin kertoa vinkkejä siitä, miten hommaan pääsisi vielä paremmin mukaan. 


1. Vaatteita vähentäessä
Onko vaate oikeasti istuva vai haluatko pitää sen kaapissa josko laihtuisit tai että sen ostohetki oli jotenkin niin spesiaali? Vaatteen kuuluu oikeasti istua ja tuntua hyvältä. Sen kuuluu tehdä sinulle hyvä mieli sen sijaan, että jo sen nähdessä voit kokea itsesi jollain tavalla huonoksi. Onko vaate myös varmasti juuri sinun tyylisesi eikä vaikkapa tyyli-ikonisi?
 Mikäli vaate on rikki, korjaa se mahdollisuuksien mukaan ja katso sitten haluatko vaatekappaleen käyttöösi. Nukkaisuus ei mielestäni ole kuitenkaan hyvä syy heittää vaatetta pois, sillä nykyään saa helposti kaupasta ostettua nukanpoistajan.




2. Tavoitteet
Itseäni ainakin helpottaa vähentäessä tavotteiden täyttäminen. Päätän ennen esimerkiksi laatikon avaamista, että myyn tai kierrätän vähintään 10 tavaraa tai vaatetta tästä laatikosta. Yksi hyvä tavoite vähentämisessä ja järjestelyssä on myös esimerkiksi se, että haluaa tyhjentää kokonaan jonkin laatikon tai haluaa löytää joka ikiselle tavaralle ja vaatteelle oman paikan niiden säilytykseen.




3. Kerää muistoja, älä tavaraa
Tämä on kovin usein tokaistu lausahdus. Se on kuitenkin totta. Itse yritän muistaa tämän myös lahjoja hankkiessani. Mikäli ystävä on haaveillut pääsevänsä jonkun artistin keikalle sen uuden Marimekon kahvimukin sijasta, tottakai mieluummin hänelle keikkaliput ostaa. Leffaliput ja monet muut valmiiksi maksetut pääsyliput elämyksiin ovat varmasti yhtä tykätty ja jopa tykätympi lahja kuin varsinainen tavara.

4. Kategorisoi
Mikäli pyödän päällä on huulipunia, sisustuslehtiä ja lautapelejä, voi sen tavaroiden yksittäinen säästöpohdinta tuntua hankalalta. Jaa siis kaikki huulipunat, sisustuslehdet ja lautapelit omiin kasoihinsa ja pohdi ennen aloitusta tavoitteesi vähentämisessä ja aloita kasa ja tavara kerrallaan. Näet kokonaisuuden vain silloin, kun jokainen siihen kategoriaan kuuluva asia on samassa muiden kanssa.




5. Sovi itsesi kanssa shoppailuehdot
Mikäli esimerkiksi tykkäät minun tavallani niistä Cocopandan tuotteista, niin ostaa toki saa, mutta sovi milloin annat itsesi niitä tilata ja kuinka monta tuotetta. Kaupoilla ollessa et osta kuin sen, mitä sieltä lähditkin hakemaan ja muuten jääkin kaupoilla kiertely kokonaan. Näin tavaran tuonti kotiin päin vähenee huomattavasti, kun sille on lyöty rajat lukkoon. Tämä myös kasvattaa sinua itsehillinnän ja malttamattomuuden suhteen, mikäli niissä koet tarvitsevasi parannusta.





2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Itsellä lähti just iso kasa vaatteita myyntiin, kun erityisesti niistä haluan päästä eroon. Luin joskus jostain blogista (en millään muista nimeä!) sellaisen taktiikan, että aina kun ostaa uuden vaatteen, ottaa yhden tai kaksi vanhaa pois ja vie poismenevät kirppikselle tai lahjoitukseen. Tätä mäkin harkitsen nyt, jotta saisin pidettyä jatkossakin vaatteiden määrän maltillisena!

    Elli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on kätevä ja yksinkertainen tapa toimia! :)

      Poista