2015/02/15

lätinää latinaksi


Aequat omnis cinis.
    "Tuhka tekee kaikista samanlaisia."

Jos ihmiset ajattelisivat näin, maailmassa oli tasa-arvo eikä ketään kiusattaisi. Saattaa kuulostaa ns. "liian käytetyltä" perustelulta, mutta dokumenttielokuva Bully avasi silmäni todella. Mielestäni on nyt tärkeintä saada rauha kouluihin ja niissä lähes tulkoon asuviin ihmisiin.


Audentes fortuna iuvat.
    "Onni suosii rohkeaa."

Tämä lausahdus pitäisi muistaa. Elämä ei siitä parane tai muutu, mikäli seisoo varovaisena ja varmasti seinän vieressä, kun samalla voisi juosta autotien toiselle puolelle uusiin juttuihin. Oli asia mikä tahansa, uusi pelottaa tai vähintääkin jännittää. Vaikka välillä tuntuu, ettei siihen pysty tai ettei uskalla lähteä, lähden silti. Ne päätökset ovat johdattaneet uusiin, mutta upeisiin ja ikimuistoisiin juttuihin. Toisaalta, uskon samalla myös kohtaloon, mutta silti kannattaa lähteä aina mukaan, mikäli se on siis turvallista ja viisasta yleisesti.



Dixi et animam levavi.
     "Olen puhunut ja huojentanut mieleni."

Puhuminen auttaa. Sen tietävät kaikki, mutta viitaten tuohon edelliseen, täytyy uskaltaa puhua. Täytyy ajatella, että sanojen jälkeen on helpompaa olla. Se on loistava motivaattori suun avaamiseen.


Nātūrālia nōn sunt turpia.
    "Luonnolliset asiat eivät ole häpeällisiä."

Kuulen aina välillä siitä, miten ihmiset häpeilevät esimerkiksi ääntään, pituuttaan tai vaikkapa akneaan. Itse tulin paljon itsevarmemmaksi, kun joskus kohtasin tämän lausahduksen. Se vain muutti ajattelu tapaani asioista ja itsestäni.



Non omnes, qui citharam habent, citharoedi sunt.     "Eivät kaikki, joilla on kitara, ole kitaristeja."

Lukihäiriö ei tarkoita, että on tyhmä. Nauru ei aina tarkoita, että kaikki on okei. Akne ei tarkoita, että on ruma. Puhelias ihminen ei tarkoita, etteikö hänkin olisi ujo. Ja niin edelleen, sillä ulkonäkö tai oletukset ihmisestä luonteen tai tekojen perusteella ei tarkoita, että hän on sitä ja hän on tätä. Kuitenkin esimerkiksi pahoojen tekojenkin kohdalla täytyy muistaa, että o n silti myös mahdollista, että hän on kitaristi. Kuitenkin toivon, ettei näin olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti